Black star Forever you will be A shining star


modell monica matheou från hemsidan modellbilder.se

Jag tror ni alla har sett Twiligt, En vampyrs bekännelse, Vampire Dairy och true blood plus en massa andra. Men varför är vi så förtjusta i dom? Är det för att vi vet att dom inte finns men vill ha dom hos oss för dom är inspererande? För att dom aldrig dör? Om man inte ska räkna med Buffy vampyr dödaren som verkar döda dom hit och dit. Eller är det för att dom är vackra?


Men visste ni att redan på 300-talet så fanns det sägner om vampyrer i Östeuropa. Men kom ganska snabbt till Rumänien där det sägs att de flästa vampyrer bor eller kommer ifrån. Och många legender berättar om Vlad Ţepeş, även känd som Vlad III Dracula eller Vlad pålspetsaren, en enligt sägnerna fruktansvärt grym hertig under 1400-talet. "Dracula" skall i detta sammanhang betyda "drac" = drake och "-ula" = son av, alltså "son av drake", och syfta på att hans far kallades Dracul efter att han upptagits i Drakens orden, varvid titeln tilldelades. Vlad III Draculas största fiende var turkarna. Legenderna om Vlad pålspetsaren ligger delvis till grund för Bram Stokers skräckroman Dracula.


Mytens bakrund är igentligen om vampyrer finns det flera tänkbara förklaringar. Enligt en av dem uppkom myten i Böhmen under medeltiden, där byarna var isolerade, vilket gjorde att alla främlingar betraktades som farliga, men framför allt ledde isolationen till inavel, och deformationer. Det finns bland annat en sjukdom (porfyri) vars symptom liknar beskrivningarna av vampyrer: en oförmåga att binda hemoglobinet i blodet gör att bäraren ser blek ut; porfyrinet som lagras nära huden är ljuskänslig (vampyrernas rädsla för solljus), och vitlök innehåller enzymer som under vissa omständigheter kan döda dem. Dessutom kan porfyrinet orsaka att tandköttet dras tillbaka så att tänderna ser större ut, och blodtörsten kan komma av bristen på friskt hemoglobin.

Men även om man vet det så kan man inte låta bli att inspereras av dom och fundera om dom verkligen finns.